Tworzenie kopii zapasowych za pomocą programu Synkron

Backup danych w najprostszym przypadku polega na kopiowaniu plików do drugiej lokalizacji. Takie postępowanie wymaga przesłania przez sieć lub zapisania na dysku całego backupowanego zbioru informacji. Szybszym rozwiązaniem jest synchronizacja, czyli kopiowanie tylko tych plików i katalogów, które są nowe lub zmienione od czasu ostatniej kopii zapasowej.

Na stronie http://synkron.sourceforge.net/ znajdziesz ciekawą aplikację open-source w języku polskim, służącą do synchronizacji folderów, a więc i do tworzenia kopii zapasowych. Po pobraniu (w tym celu kliknij Download) i zainstalowaniu Synkrona, zobaczysz główne okno programu, podzielone na zakładki. Możesz nimi zarządzać za pomocą przycisków w pasku zadań (Nowy tab i Zamknij tab).


Rys. Określanie parametrów synchronizacji w Synkronie

 

Na każdej zakładce możesz ustawić inne parametry synchronizacji i używać ich w zależności od swoich potrzeb. Zacznij od wskazania na domyślnie utworzonej zakładce Sync #1 folderów, które będą ze sobą synchronizowane. Musisz wpisać w okienku po lewej stronie umowną nazwę katalogu oraz (po prawej stronie) ścieżkę (możesz pomóc sobie przyciskiem Przeglądaj). Możesz zsynchronizować minimum dwa foldery, kolejne dodasz klikając znak plus po lewej stronie.

Skarjnie po lewej stronie znajdziesz ikonę, która pozwala na zmodyfikowanie ustawień, na przykład:

niekopiowanie folderów jeżeli są one puste, określenie, że dany podfolder jest wyłączony z synchronizacji, niekopiowanie nowych plików a jedynie zmienionych (Aktualizuj tylko istniejące pliki).

Teraz możesz kliknąć Analiza,aby przetestować, co dokładnie się stanie – i ewentualnie doprecyzować swoje ustawienia. Gdy masz pewność, że zakładki są ustawione zgodnie z Twoimi wymaganiami, wciśnij Synchronizuj. Po wybraniu z menu Plik polecenia Synchronizuj wszystko dokonasz synchronizacji wszystkich zakładek (tabów) na raz.

Warto także użyć tzw. czarnej listy (ikona Czarna lista na pasku zadań) aby wskazać całą listą plików lub katalogów do wyłączenia z synchronizacji. W przypadku pomyłkowego, błędnego zsynchronizowania danych i związanej z tym utraty istotnych plików możesz ratować się przyciskiem Przywróć.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Skuteczne narzędzia do wykrywania uszkodzonych podzespołów

pobierz

Wykrywanie i usuwanie niechcianych programów

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 47486 )

Array ( [docId] => 47486 )