Tymczasowe wyłączanie konta na Facebooku

Jednym z problematycznych serwisów od strony dokładnego i trwałego usunięcia konta, jest portal Marka Zuckerberga. Niektórzy użytkownicy skarżą się, że nawet po usunięciu konta niektóre dane (np. zdjęcia) są na nim dalej przechowywane. Wynika to zapewne z niezrozumienia procedury usuwania profilu w tym serwisie.

Prześledźmy po kolei czynności niezbędne do tymczasowego wyłączenia konta na Facebooku:

  • Otwórz w przeglądarce internetowej stronę facebook.com.
  • Zaloguj się na konto, które chcesz usunąć.
  • Teraz na górnym pasku strony kliknij strzałkę tuż obok linku Strona główna.
  • Rozwinie się menu, z którego powinieneś wybrać Ustawienia konta.
  • Na stronie służącej do konfigurowania profilu wybierz grupę Bezpieczeństwo.
  • Chcąc zawiesić (deaktywacja) konto kliknij Dezaktywuj konto.
  • Zostaniesz zapytany o przyczynę rezygnacji - w sekcji Przyczyna wpisz co uważasz za stosowne. Warto także zaznaczyć na dole pole Zrezygnuj z otrzymywania w przyszłości wiadomości e-mail z Facebooka.
  • Teraz należy zatwierdzić zmiany za pomocą przycisku Potwierdź. Wpisz swoje hasło do profilu i kliknij Deactivate now.
  • Pozostaje jeszcze tylko potwierdzić dezaktywację poprzez odczytanie i przepisanie tekstu. Na koniec wciśnij Wyślij.

Na Twój adres e-mail skojarzony z kontem otrzymasz wiadomość potwierdzającą dezaktywację. Efekt powyższych działań jest dość skromny – ukryłeś się przed znajomymi, jednak nie skasowałeś żadnych danych z serwisu.

Co więcej, dezaktywacja zostanie wyłączona gdy tylko ponownie zalogujesz się do Facebooka. Zauważ, że może się to stać zupełnie automatycznie, jeżeli korzystasz w Twojej przeglądarce z opcji zapamiętywania haseł.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Polecane artykuły

Zobacz także

Wykrywanie i usuwanie niechcianych programów

pobierz

Skuteczne narzędzia do wykrywania uszkodzonych podzespołów

pobierz

Zwalczanie spamu

pobierz

Szyfrowanie danych

pobierz


Polecamy