Kontrola dostępu do plików

Jeśli korzystasz z komputera do spółki z młodszą siostrą lub innymi domownikami, warto rozważyć zablokowanie im dostępu do ważnych plików, żeby nie skasowali ich przypadkowo.

System plików NTFS umożliwia stworzenie obszaru, w którym użytkownikowi wolno się poruszać: edytować lub tylko otwierać pliki we wskazanych katalogach czy uruchamiać określone programy.

Jeśli korzystasz z partycji NTFS, zaznacz w Eksploratorze Windows pliki lub katalogi, które chcesz chronić. Kliknij je prawym przyciskiem myszy i przejdź do Właściwości. Następnie:

1. Przejdź do zakładki Zabezpieczenia. W sekcji Nazwy grupy lub użytkownika zobaczysz kilka kont lub grup użytkowników, którzy mają dostęp do danego folderu. Po kliknięciu dowolnej nazwy grupy lub użytkownika w oknie Uprawnienia dla... zobaczysz, jakie ma on uprawnienia. Możesz też, zaznaczając właściwe pola, dodać użytkownikowi określone uprawnienia lub zabronić mu dostępu.
2. W tym samym oknie możesz dodać nowego użytkownika lub grupę użytkowników i nadać im uprawnienia. Aby to zrobić, kliknij przycisk Dodaj..., a w kolejnym oknie Wybieranie: Użytkownicy lub Grupy kliknij przycisk Zaawansowane.

Rys. Na partycji NTFS możesz zablokować dostęp do prywatnych plików innym użytkownikom komputera

 

3. Następnie w nowym oknie kliknij przycisk Znajdź teraz i wybierz nazwę użytkownika lub grupy, która ma zostać dodana.
4. Teraz wystarczy zatwierdzić wybór przyciskiem OK oraz zamknąć okno Wybieranie: Użytkownicy lub Grupy, używając przycisku OK. W efekcie na zakładce Zabezpieczenia pojawi się kolejna nazwa użytkownika lub grupy, której możesz przyznać lub odmówić określonych praw do katalogu, zaznaczając właściwe pola w sekcji Uprawnienia dla...

Zwróć uwagę, że uprawnienia możesz przyznawać tylko w Windows XP Professional. W przypadku wersji Home ta funkcjonalność jest dostępna tylko w trybie awaryjnym.
Jeśli w punkcie 1. nie znajdziesz zakładki Zabezpieczenia, otwórz Panel sterowania i uruchom aplet Opcje folderów. Następnie przejdź do zakładki Widok i w sekcji Ustawienia zaawansowane odhacz opcję
Użyj prostego udostępniania plików (zalecane).

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Wykrywanie i usuwanie niechcianych programów

pobierz

Skuteczne narzędzia do wykrywania uszkodzonych podzespołów

pobierz

Polecane artykuły


Polecamy