Ukrywanie udostępnionych folderów

Udostępniając dyski lub foldery w sieci, nie zawsze chcemy, aby zasoby te były widoczne i dostępne dla wszystkich użytkowników znajdujących się w sieci lokalnej.

Opcje dostępu możemy kontrolować, definiując grupy oraz uprawnienia użytkowników. Możemy również ukryć udostępniony zasób, tak aby nie był widoczny przez użytkowników (w Moim miejscu sieciowym lub Otoczeniu sieciowym).

Aby ukryć udostępniany dysku lub folder:
1. Kliknij prawym przyciskiem myszy na dysku lub folderze, który chcesz ukryć, i wybierz Właściwości.
2. Przejdź na zakładkę Udostępnianie.
3. Jeśli jeszcze nie włączyłeś udostępniania dla wybranego dysku lub foldera oraz nie zdefiniowałeś grup użytkowników, którzy powinni mieć do niego dostęp, zrób to teraz.
4. Do nazwy udostępnionego udziału dodaj znak dolara – „$”. Pamiętaj, aby nadać udziałowi nazwę, którą trudno jest odgadnąć (najlepiej kombinację liter oraz liczb).
5. Zachowaj ustawienia, naciskając przycisk Zastosuj.

Po wykonaniu wyżej opisanych czynności dostęp do dysku będą mieli wyłącznie wybrani użytkownicy, którzy znać będą również nazwę udostępnianego przez Ciebie udziału.

Rys. Aby ukryć udostępniony folder, wystarczy wstawić na końcu nazwy udziału znak dolara

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Skuteczne narzędzia do wykrywania uszkodzonych podzespołów

pobierz

Wykrywanie i usuwanie niechcianych programów

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 49343 )

Array ( [docId] => 49343 )