Usuwanie konta z Facebooka

Założenie konta na stronie internetowej trwa zwykle chwilę – jego usunięcie jest zazwyczaj znacznie trudniejsze. Nie zastanawiałeś się czemu tak się dzieje? Dlatego, że Twoje dane osobowe, takie jak chociażby adres e-mail (minimum podawane przy rejestracji oprócz loginu i hasła), mają wymierną cenę.

Jeśli nie chcesz dłużej udostępniać swoich danych, definitywnie skasuj konto na Facebooku:

  • Przede wszystkim wyloguj się z Facebooka wszędzie tam, gdzie możesz być zalogowany. Oprócz komputera pamiętaj w szczególności o aplikacjach na telefony komórkowe, pozwalające na korzystanie z Facebooka. Warto także wyczyścić historię przeglądania a nawet ciasteczka (pliki cookie).
  • Teraz zaloguj się (najwygodniej będzie na komputerze) na Facebooka.
  • Otwórz w przeglądarce adres www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account.
  • Kliknij Wyślij i podaj swoje hasło do konta. Odczytaj i przepis tekst sprawdzający (tzw. captcha) i wciśnij dwa kolejne przyciski OK.

Konto zostało skasowane? Jeszcze nie! Uruchomiłeś dopiero 14-dniowe odliczanie, po którym rzeczywiście profil zostanie usunięty. Przez ten czas jednak nie możesz w ogóle używać swojego konta na Facebooku – chociaż jedno zalogowanie się na nie albo nawet użycie przycisku Lubię to będzie skutkowałoprzerwaniem odliczania. Wówczas całą procedurę musisz rozpocząć od nowa.

Najciekawsze jest jednak to, że nawet po 14 dniach, gdy konto zostanie skasowane, będzie ciągle możliwość oglądania Twoich zdjęć. Wystarczy pamiętać dokładny adres URL danego zdjęcia – będzie on nadal do niego prowadził.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Skuteczne narzędzia do wykrywania uszkodzonych podzespołów

pobierz

Wykrywanie i usuwanie niechcianych programów

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 47614 )

Array ( [docId] => 47614 )